Virtual Reality : Wat is het?

VIrtual Reality is een techniek waardoor je afgesloten van de huidige realiteit kunt vertoeven in andere realiteit. met behulp van een aparte bril, zie je dingen die niet aanwezig zijn, maar die je beleefd alsof je werkelijk in een andere (virtuele) realiteit zit. Een fascinerende ervaring, met bijzonder veel mogelijkheden en toepassingen. Vooral naar de zorgsector is het een ideale "afleiding" en gaat het verveling, depressies, angsten en eenzaamheid tegen. In de Medische wereld is het buiten bovenstaande ook geschikt om om te gaan met de verandering na ingrijpende operaties en tegen pijn. Doordat de hersenen actief zijn met iets positief wordt de aandacht naar de pijn verlegd.

                                                                    De oceaan. De ruimte. Een zonsopgang. Zelf kiezen welke beelden je

                                                                    ziet. Comfort, veiligheid en kwaliteit zijn de sleutelwoorden. "Volwassen

                                                                    patiënten kunnen zich verliezen in een virtuele wereld, maar ook de

                                                                    kleinsten worden gekalmeerd door beelden en een rustgevende stem.

Virtual Reality biedt tijdwinst, minder medicatiegebruik, minder angst bij de patiënt en daardoor een positieve patiëntervaring met oog op revalidatie. Uit onderzoek blijkt dat 82% van de patiënten minder stress ervaren bij het gebruik van de bril.

Een ontspannen patiënt biedt voordelen voor patiënt én zorgverlener. Zo kan er sneller, beter en ononderbroken gewerkt worden. Dat resulteert dan weer in een vlotter herstel voor de patiënt. 

HERSENEN :

 

Studies tonen aan dat er een duidelijke verbetering is van de hersenactiviteit bij senioren na het gebruik van VR. Vermindering van isolatie, depressie en eenzaamheid zijn ook bewezen 

ALZHEIMER SYMPTOMEN :

Klinische studies tonen aan dat VR beduidend verbeting brengt om de symptomen van Alzheimer tegen te gaan : orientatie, herrineringen, herkenning, .. Alsook geeft het de patiënt een rustig gevoel tijdens momenten van verwarring. 

WELZIJN :

Studies tonen aan dat er een aanzienlijke verbetering is in het welzijn van de patiënt. Het sociaal engagement stijgt en een vermindering van depressies en eenzaamheid,.. 

PIJNSTILLERS :

In een studie van de HIT Labs en de Simon Fraser Universiteit, brandwondenpatiënten kregen een sneeuw VR thema te zien tijdens intense pijnmomenten. Er werd een 60 tot 75% pijnvermindering geconstateerd in vergelijking tot slechts 30% bij het gebruik van morphine. 

IMMOBILITY AID :

VR geeft toegang tot een onbeperkt aantal locaties, events, activiteiten, .. Het geeft de aan bed gekluisterde patiënt het gevoel om terug mobiel te zijn.

© 2020 by VR Medics , Centrum Zuid 1111, 3530 Houthalen, Belgium